flugi

flugi

Schaken in Beverwijk 2012

Wat mijn echtgenote en mij , beste DSG-vrienden , een kleine maand geleden in Wijk aan Zee - of all places - is overkomen , mag gerust met enige overdrijving shocking worden genoemd. Wij hadden in deze tijdelijke wereldschaakhoofdstad nauwelijks de nacht van 18 op 19 januari doorgebracht of er loopt in zwaar noodweer een reusachtig vrachtschip , de Aztec Maiden uit Manila , op het strand !


Wij in onze beste duinoutfit naar de stuivende uitkijkplaats . Daar barst meteen een poolstorm met hagel en striemende regen los , die onze spiksplinternieuwe paraplu in een split second in een ruine verandert. Nog nauwelijks tot ons normale zelf teruggekeerd in een noodopvang en nog niet bij ons voertuig aangekomen , worden wij in de rug overvallen door een alles-doorwekende hoosbui. Na een onverwachte omkleedpartij in onze voiture , daarbij gadegeslagen door enige hun wenkbrauwen fronsende Wijk - aan - Zeelieden , trokken wij ons schielijk uit deze wel heel bijzondere '' badplaats'' terug.

En alles was de dag ervoor nog met veel zonneschijn en de 5e Tata - ronde zo wonderlijk mooi begonnen. Was ik 's middags nog 3 uur lang (!) een ademloze toeschouwer geweest van het spektakel dat Lex Jongsma losliet en hadden wij allebei de speelspanning van de duels in de zaal mogen proeven , die avond viel er iets totaal buitengewoons uit de lucht , toen Nota Bene ex-wereldkampioen Veselin Topalov met twee seconderende vrienden aan het tafeltje naast ons neerstreek in dat heerlijke locale visresto tegenover cafe Zon.

Mij bliksemsnel inlevend in de rol van een negenjarig jeugdteamlid van ASV dat zijn idool een autograaf probeert te ontfutselen , sloop ik naar genoemd tafeltje. Er ontspon zich een weinigzeggend , maar heel vriendelijk gesprekje tussen de grootmeester en zijn ondermaatse fan , met als resultaat :

WAT JE HIERONDER AANTREFT.

Was getekend , Emile Okel (DSG) en Veselin Topalov (IGM , ex-WCHampion en Bulgaar) , Tataaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!! ,