flugi

Open NK schaken in Dieren (2)

Regiobode - woensdag 30 januari 2013

Schaken en Rheden:  een gouden combinatie

DIEREN De Bondswedstrijden van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond bestaan al 140 jaar en daarmee is dit verreweg het oudste schaakevenement van heel Nederland. Anno 2013 is het met vele jonge spelers nog springlevend, en het mag een wonder heten dat het toernooi al 45 jaar in de gemeente Rheden wordt gehouden.

PR-man Peter Boel blikt terug: Het bondstoernooi heeft in zijn eerste jaren een zwervend bestaan door heel Nederland geleid. Het eerste toernooi in 1873 vond plaats in Den Haag en werd gewonnen door de in die tijd bekende schaker H.W.B. Gifford. In de jaren daarna vond het in tientallen verschillende steden plaats. In de periode 1921-1942 won onze wereldkampioen Max Euwe het toernooi acht maal. Diverse malen werd een ander evenement aan het toernooi gekoppeld. Zo vonden er gelijktijdig voorronden om het Nederlands Kampioenschap plaats, en ook hebben de Nederlandse top-dames hun kampioenschap in sporthal Theothorne bevochten. Sinds 1955 werd aan de hoogste groep het Open Kampioenschap van Nederland verbonden. Daardoor konden ook buitenlandse spelers meedoen en kreeg het toernooi een internationaal karakter. De eerste open kampioen werd de Nederlander Frits Roessel, maar het toernooi werd steeds sterker en onder zijn winnaars telde het de legendarische Emil-Joseph Diemer, Lubosh Kavalek, Jan Timman, Tony Miles, Loek van Wely, Maxim Turov, Friso Nijboer, Erwin L'Ami, Sergey Tiviakov en vorig jaar Jan Smeets.
Soms was het moeilijk een stad te vinden voor het evenement, dat in de jaren zestig al een stuk of 200 deelnemers telde. Maar in 1969 kwam het toernooi in de gemeente Rheden terecht. Arnhemmer Henk Wille, die jarenlang wedstrijdleider bij het toernooi was en later voorzitter van de schaakbond zou worden, haalde samen met Henny Kusters, directeur van de Dienst Sport, Recreatie en Jeugdzaken in Rheden, het toernooi naar deze gemeente. De sporthallen in Velp en Dieren bestonden toen nog niet; de eerste keer vond het toernooi plaats in de Ontmoetingskerk in Dieren. De eerste sponsor was Brinkman en Germeraad Electro. In dat eerste jaar, toen Kavalek kampioen werd, werd op sportcomplex Nieuw land ook al een geïmproviseerde schaakcamping georganiseerd. In het volgende jaar werd Reinbouw sponsor en werd het toernooi naar dit bouwbedrijf vernoemd. In de jaren daarop groeide het toernooi sterk en kreeg het grote bekendheid. Toen de Ontmoetingskerk te klein werd, werd in 1972 gespeeld in de sporthal in Ellecom. Het volgend jaar werd verhuisd naar de nieuwe sporthal 'De Dumpel' in Velp-Zuid. In 1979 vond het toernooi zijn huidige speelplek: de toen nieuwe sporthal Theothorne in Dieren, Nadat Reinbouw wegviel als spon­sor, werd OHRA een belangrijke geldschieter. In later jaren zorgde de gemeente Rheden zelf samen met meerdere lokale sponsors voor belangrijke financiële injecties.Het leuke van zo'n open toernooi is dat een lokale amateur die een goede dag heeft, soms tegen een topper mag spelen. In topjaren vonden meer dan 500 schakers, waarvan velen uit de regio, hun weg naar Dieren. Dat gebeurde ook meerdere malen in de laatste tien jaar en het is het streven van toernooidirecteur Ap Lammers en het organisatiecomité om dit aantal binnen drie jaar weer te halen. Deze schakers verblijven niet alleen op de schaakcamping, maar ook op andere campings, in B&B's en in hotels. Zij eten in de diverse horecagelegenheden, gaan shoppen en stappen in de gemeente, en zorgen dus jaarlijks tien dagen lang voor gezelligheid en flinke extra inkomsten bij het lokale midden- en kleinbedrijf.Het Open NK schaken en de gemeente Rheden zijn een niet meer weg te denken gouden com­binatie! Inschrijven voor het toer­nooi kan vandaag al, via de website http://onk.schaakbond.nl. Het toernooi is ook te vinden op Twitter en Facebook: https://www.face-book.com/ODenNKDieren?ref=hl.